4 doeltreffende manieren om een bedreven uitsteller te worden

Versta jij de kunst van het uitstellen?

Sommige mensen maken eerst een paar schijnbewegingen (koffie halen, mail checken) voordat ze aan een taak gaat beginnen. Of ze schuiven het wegwerken van achterstallige post een beetje voor zich uit.procrastinator, uitsteller.jpg

Dat zijn de beginnende uitstellers, die het opschorten al enigszins onder de knie hebben.

Ga jij liever voor het serieuze uitstelwerk? Bijvoorbeeld urenlang surfen op internet terwijl je eigenlijk een deadline moet halen of je scheel betalen aan boetes voor te laat betaalde facturen?

Met wat toewijding en discipline bereik jij ook de status van heuse Procrastinator!

Deze 4 tactieken helpen je alvast op weg:

1 Stel onredelijke verwachtingen.

Neem alleen werk aan waarvan je al weet dat het je niet gaat lukken. Zorg dat de lat extreem hoog ligt en de kans van slagen nihil is. Zie je per ongeluk toch nog mogelijkheden om de taak tot een succesvol einde te brengen, herinner jezelf dan aan alle tegenvallende resultaten uit het verleden.

Verwijt jezelf een gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen. Prent jezelf in dat je toch nooit zult veranderen, hoe hard je het ook probeert. Gegarandeerd dat je er huizenhoog tegenop ziet om te beginnen.

2 Vul je agenda met zinloze activiteiten

Vul je to-do lijst met acties waar jij het nut niet van inziet. Vooral taken, die zonder onderbouwing van bovenaf worden opgelegd, lenen zich hier uitstekend voor. Hoe vervelender, hoe beter. Zet er ook taken op waar je een gruwelijke hekel aan hebt en die slaapverwekkend saai zijn.

Focus niet te veel op het positieve eindresultaat en hou in gedachten dat het ontmoedigend lang duurt voordat het iets oplevert. Blijf je vooral mateloos irriteren aan de korte termijn frustratie.

3 Plan niets

Laat je leven door de waan van de dag en sta open voor alles wat er op je pad komt. Doe alleen wat NU urgent is en neem je voor om morgen naar de andere zaken te kijken. Zorg dat deze cyclus zich dagelijks herhaalt. Onderdruk iedere neiging om vooruit te kijken want dan zou je wel eens kunnen ontdekken dat je hoognodig in actie moet komen om de deadline te halen.

Ga iedere inschatting van tijd uit de weg. Trek je niets aan van de waarschuwende berichtjes en bezorgde blikken van collega’s. Herhaal hardop jouw mantra: ‘Ik kan het beste werken onder tijdsdruk’.

4 Omring jezelf met afleiding

Als de tactieken onder 1 tot en met 3 nog niet tot een 100% uitstelscore leiden, gooi dan dit geheime wapen in de strijd: voortdurende afleiding. Laat je mailprogramma openstaan zodat je  ieder binnenkomend mailtje kunt aangrijpen om nog niet aan je kerntaken te beginnen.

Stel je smartphone zo in dat je voor iedere nieuwe melding een pushbericht (met tril en geluid!) krijgt. Doe dat voor Facebook, Twitter, Linkedin, Whatsapp, e-mail en natuurlijk ook voor alle spelletjes die je online speelt. Wakker je nieuwsgierigheid flink aan zodat je voorlopig niet meer aan je werk toekomt.

Heb jij nog andere tactieken die je helpen om een uitstelkunstenaar te worden? Deel ze hieronder!