Ben jij een gulle gever of gierige vrek?

Wat is het mooiste geschenk dat je kunt geven en kunt ontvangen?

kadoVandaag vragen miljoenen mensen zich af hoe ze die ander kunnen laten merken dat ze om hem of haar geven. Eigenlijk hoeft dat niet zo moeilijk te zijn, het is zelfs verrassend eenvoudig.

Een raadseltje:

We willen het allemaal heel graag hebben. Het staat in de top 3 van ons immateriële verlanglijstje. We hopen erop, we snakken ernaar, we schreeuwen erom, maar krijgen het vaak niet.

Iedereen kan het geven. Het is nota bene gratis en heerlijk om cadeau te doen, maar toch zijn we er zo gierig mee.

Misschien is de verpakking soms verschillend, maar voor zowel mannen als vrouwen geldt, dat ze er evenveel behoefte aan hebben.

Ra, ra, waar heb ik het over?

Een van onze eerste levensbehoeften en meest waardevolle dingen om te geven is: aandacht. Niet even een vluchtige blik, terwijl je bezig bent of een ‘let’s get it over with’ praatje omdat het moet.

Ik bedoel bewuste, onverdeelde aandacht. Alles wat aandacht krijgt groeit en alles wat genoeg aandacht krijgt bloeit. Ik geef toe dat mijn plantjes nog wel eens wat te kort komen ; ).

We zijn niet opzettelijk krenterig met aandacht, het loopt gewoon zo. We zijn vaak ‘preoccupied’, een Engelse term die betekent dat we door andere zaken in beslag worden genomen.

Hoe komt het dat aandacht zo snel vervliegt?

Reden #1: Afleiding
Het is moeilijk om je aandacht te geven met een voortdurende stroom prikkels. Het heeft veel voordelen om 24/7 online connected te zijn, tegelijkertijd is onze aandacht meer versnipperd dan ooit. Hoe vaak wordt je tijdens werkzaamheden gestoord door e-mail? Hoe vaak wordt een gesprek onderbroken door de mobiele telefoon?

Reden #2: Een vol hoofd
Net als onze week loopt ons hoofd loopt iedere dag weer vol met to-do’s, denk flarden, ideeën en allerlei andere rompslomp. Omdat we niets willen vergeten maken we in gedachten voortdurend lijstjes met alles wat we moeten onthouden. We zijn onderhand gewend aan deze achtergrondruis en staan er niet bij stil dat het ten koste gaat van onze focus.

Reden #3: Haast
We hebben genoeg bezigheden om onze agenda 3x te vullen, dus moeten we al flink schrappen. We houden de tijd goed in de gaten want anders gaan we het allemaal niet redden. Het is lastig om ergens de tijd voor te nemen, als de haast je van binnen opjaagt.

Wil jij je onverdeelde aandacht vrijgevig schenken, in de flow komen met je bezigheden en tijd besteden aan de belangrijke zaken?

Begin vandaag nog.