De 7 eigenschappen van uiterst chaotische mensen

De wereld heeft behoefte aan rommel.

chaos 7 eigenschappen bijgesnedenDat stellen de schrijvers van het boek De wet van de stimulerende wanorde. Daarin trekken ze ten strijde tegen de allesoverheersende netheidsnorm. Op een aantal punten vind ik natuurlijk dat ze overdrijven en wat primitieve conclusies trekken, maar de anekdotes over de zinvolle rol van chaos, zetten je wel aan het denken.

Hoe sta jij ten opzichte van je uiterst chaotische collega? Erger jij je stilletjes groen en geel of ben je meer van het ‘heropvoeden’?

Hieronder lees je 7 eigenschappen, die kenmerkend zijn voor chaotische mensen. Ik noem zowel de zonnige kant als de consequenties.

1 Goed in zoeken
Omdat ze regelmatig iets kwijt zijn, verstaan veel chaotische mensen de kunst van het zoeken. Ze hebben geavanceerde zoekstrategieën ontwikkeld, waarmee ze bijna alles kunnen terugvinden. Nadeel is dat het heel veel tijd kost. Ook komen ze er achter dat ze sommige spullen dubbel hebben aangeschaft.

2 Tijd is van elastiek
Uiterst chaotische mensen maken zich niet druk om tijd. Ze zijn mild voor laatkomers en kunnen er niet mee zitten als het wat uitloopt. Met als gevolg dat ze bijvoorbeeld de trein missen, anderen laten wachten of de afspraak moeten verzetten.

3 Gezellige rommel
Chaotische mensen zijn gewend aan de aanblik van stapels op hun bureau. Ze voelen zich thuis tussen een veelheid van spullen en vinden strak opgeruimde ruimtes veel te onpersoonlijk. Het is wel lastig om rustig te werken aan een propvol bureau.

4 Vertrouwen op anderen
Collega’s en partners weten uit ervaring dat uiterst chaotische mensen van alles vergeten. Om erger te voorkomen helpen ze hem of haar even herinneren aan de deadline of de afspraak. Uiterst chaotische mensen vertrouwen er blindelings op dat anderen overal aan gedacht hebben.

5 Chronisch optimistisch
Uiterst chaotische mensen hebben goede hoop dat het zo’n vaart niet loopt. Ze gaan uit van het meest positieve scenario en kunnen als geen ander relativeren. Ze steken weinig energie in preventie, maar zitten wel met de gebakken peren als het een keer slecht uitpakt.

6 Een leven vol verrassingen
Bij gebrek aan planning of vooruitzien is iedere dag een avontuur. Chaotische mensen worden geleefd door wat er op hun pad komt en stoppen hun energie in dat wat zich voordoet. Jammer genoeg is er dan geen tijd meer voor de dingen die ze eigenlijk hadden willen doen.

7 Gewend aan calamiteiten
Als gevolg van de eerder genoemde eigenschappen, krijgen uiterst chaotische personen regelmatig een kleine of grotere crisis voor de kiezen. Ze kunnen dan als geen ander improviseren en pragmatisch handelen. Nadeel is alleen dat ze zo ontzettend moe worden van het voortdurend brandjes blussen.

Herken jij jezelf in bovenstaande eigenschappen? Loop dan niet weg voor de gevolgen.

Werk je samen met een uiterst chaotische collega? Schets de gevolgen, maar laat de verantwoordelijkheid bij de persoon zelf.