Dit slaafse gedrag verspilt jouw kostbare tijd

Heb jij last van de Pavlovreactie?

De wetenschapper Pavlov zag dat zijn hond steeds ging kwijlen als hij eten voorgeschoteld kreeg. Vervolgens liet hij telkens een bel horen als hij zijn hond eten gaf.

Op een gegeven moment ging de hond al kwijlen bij het horen van dat geluidje (zonder dat er eten aan te pas kwam). Kwijlen was een onbedwingbare reactie op het geluid van de bel.

Ben jij ook ‘geconditioneerd’ als het gaat om het openen van nieuwe mail? Moet je altijd even kijken bij ieder seintje van een nieuw bericht (geluid, pop-up, envelopje onder in beeld, trilletje van je mobiel)?

De meeste mensen denken dat ze zelf ‘in control’ zijn. Ze kiezen er gewoon voor om alles direct te openen. Maar kun je ècht die meldingen negeren? Ja? Doe dan ; ).
Ik durf te beweren dat velen van ons een onbedwingbare neiging hebben om toch even te checken.

De allergrootste tijdverspiller is het openen van berichten zonder dat je er iets mee doet. Daardoor moet je later nogmaals je inbox nalopen en open je dezelfde mail 4, 5 of 6 keer.

Smartphones verhogen de checkfrequentie nog eens extra. De tijd dat werknemers buiten werktijd (!) met hun e-mail bezig zijn kan zelf oplopen tot 21 dagen per jaar! Die tijd kun je wel beter gebruiken.

Tip 1 Zet de meldingen uit, zodat e-mail niet meer aan je trekt.

Voor Outlook 2010 en 2013: Tabblad Bestand/Opties/E-mail/Zet bij ‘Ontvangst van bericht’ alle vinkjes uit.
Voor Gmail: Instellingen/Instellingen/Desktopmeldingen, kies ‘Meldingen voor nieuwe berichten uit’.

Of kijk even bij de Helpfunctie hoe je meldingen in jouw mailprogramma moet uitschakelen.

Tip 2 Stel de e-mail op je mobiel zo in dat meldingen zonder geluid/tril binnenkomen.

Tip 3 Open e-mails op je telefoon alleen als je een paar minuten hebt om er een beslissing over te nemen (Deleten, archiveren, later doen). De app Mailbox kan hierbij helpen.