Eigenlijk wil je helemaal niet ongestoord werken (3 verborgen motieven)

We kunnen ontzettend klagen over het feit dat we zo vaak worden afgeleid van ons werk.

Even geconcentreerd bezig zijn is er niet bij. We denken vaak dat er veel meer uit onze vingers komt en de productiviteit omhoog schiet, als we ongestoord zouden kunnen werken.

Maar willen we dat wel echt?

Een dieper kijkje in ons innerlijk brengt iets anders aan het licht. Zijn we heel eerlijk dan moeten we toegeven dat we eigenlijk wel genieten van afleiding, of het op z’n minst niet heel erg vinden.

Als je de echte beweegredenen onderzoekt, ontdek je misschien tot je schrik dat er dit soort gedachten door je hoofd spoken:

“Gelukkig word ik even afgeleid want ik heb hier nu helemaal geen zin in.”
Het is een buikpijnklusje dat al een tijdje op je lijstje staat, al langer dan je lief is. Je moet je er gewoon even toe zetten, maar het kost moeite om aan te beginnen. Elke onderbreking is een goeie smoes om de taak nog even uit te stellen. Je weet dat het vluchtgedrag is, maar op dit moment geeft het een beetje lucht.

“Gelukkig word ik even onderbroken want anders wordt het zo saaaai (gaap).”
Saai is zo ongeveer het ergste wat je kunt zeggen over personen, boeken, films, programma’s, enz. We houden van variatie en verrassing. Je moet er dus niet aan denken dat je werkdag voorspelbaar of eentonig zou worden. Elke verstoring doorbreekt de sleur. Dus verwarren we afleiding graag met afwisseling.

“Gelukkig word ik even gestoord, want dat betekent dat ze me nodig hebben, dat ze aan me denken.”
Een spoedklus, een dringende vraag  of een brandje dat geblust moet worden, het  onderstreept allemaal hoe onmisbaar je bent. Stel dat je een dagje ongestoord kunt werken omdat er niemand naar je vraagt. Dat voelt toch ook niet goed.
We genieten van alle aandacht onder het motto van: Ik word gemaild, gebeld, ge-sms’t, enz…. dus ik besta.

Lukt het maar niet om geconcentreerd te werken? Mogelijk saboteren deze redeneringen onbewust jouw intenties. Het erkennen is al een hele stap vooruit ; ).

Herken je bovenstaande denkwijze of juist helemaal niet?
Heb jij andere gedachtekronkels die jou afhouden van de focus?

Deel het hieronder!