Het positieve effect van een gezonde dosis pessimisme

Bekijk je het leven graag van de zonnige kant?

http://www.dreamstime.com/-image13523184Is bij jou het glas meestal halfvol? Groot gelijk, met een optimistische insteek kom je verder dan met chagrijnen.

Helaas pakt een positieve kijk niet altijd goed uit.

Aan het begin van een nieuwe week maak je een lekker optimistische planning. Je bent niet vies van een beetje uitdaging en ambitie, dus stop je flink wat activiteiten in een werkdag. Met een beetje aanstampen past het allemaal precies in elkaar.

Maar in de praktijk gaat het wringen en kom je in tijdnood.

Tot je schrik vliegt de tijd voorbij. Je merkt dat je je veel te rijk hebt gerekend. De klus duurt in de praktijk dubbel zo lang als je gehoopt had. Je collega’s zijn minder voortvarend dan je verwacht had. Tot overmaat van ramp komen er ook nog wat spoedjes tussendoor. Vervolgens loopt je planning, die er op papier zo mooi uitzag, hopeloos in de soep.

Een zogenaamde wensplanning geeft tijdens het maken een geweldig gevoel, maar als er geen rek in zit,  kom je vroeger of later klem te zitten. Met als gevolg dat je stevig baalt omdat je deadlines hebt gemist, je tot het laatste moment loopt te stressen en je collega’s gaan mopperen. De grootste tegenvaller is wel dat je niet aan je eigen verwachtingen hebt voldaan.

De sleutel is het toepassen van een gezonde dosis pessimisme:

  • Ga ervan uit dat een (nieuwe) taak of activiteit langer duurt dan je denkt. In veel gevallen vergeten we de reis-, voorbereidings- en afrondingstijd mee te rekenen.
  • Hou er rekening mee dat je lichaam en je hoofd, regelmatig hersteltijd nodig heeft (bezuinig dus niet op pauzes).
  • Reken op (technische) tegenvallers en oponthoud.
  • Wees bedacht op onderbrekingen. Je kunt niet voorkomen dat er ad hoc zaken tussendoor komen.
  • Voorzie menselijk falen. Je collega’s zijn ook maar mensen die dingen vergeten, fouten maken en minder efficiënt werken dan jij verwacht.

Op papier ziet een pessimistische, realistische planning er misschien een stuk minder spannend uit. Het gaat om de praktijk. Het volbrengen van je voornemens geeft veel meer voldoening dan een uitdagend schema, dat niet haalbaar blijkt.

In het ergste geval hou je tijd over. :-)