Pas op, je bent besmettelijk! Of is dat juist goed nieuws?

Een verkoudheidje heb je in deze tijden zo te pakken.

Maar er is ook een vorm besmetting waar dikke mutsen, wollen sjaals en extra vitamine C niet tegen bestand zijn. Uit onderzoek blijkt dat stress van klagende collega’s net zo besmettelijk is als verkoudheid.

We zijn als sponzen en nemen een beetje van de emoties van anderen over. Oke, ik geef toe, vrouwen iets meer dan mannen, maar voor iedereen geldt: waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Dat werkt dus zo in het geval van stress en negatieve emoties. Geen goed nieuws, maar werkt het ook zo met positieve emoties?

Ik heb geen idee of er onderzoeksgegevens van zijn, maar ik wil graag geloven dat het ook andersom werkt. Dat er positieve sfeerbepalers zijn, mensen die ervoor zorgen dat de dag iets lichter, zonniger en blauwer is dan anders. Een opgewekte collega, een positieve huisgenoot, een lachende buschauffeur, ze hebben allemaal invloed op onze dag. Nog interessanter is dan natuurlijk de vraag waar jij (en ik!) zelf anderen mee besmet. ; ) Vertel het hieronder!

Stap 1 Door wie laat jij jouw stemming beïnvloeden? Beperk deze week je blootstelling aan en de invloed van klagers/zeurders.

Stap 2 Weet je welk ‘virus’ jij bij je draagt? Waar ga jij deze week anderen mee besmetten?

Tip: Ben je al besmet of wil je je weerstand verhogen? Er is een heel krachtig middel tegen het stressvirus.