Time management is achterhaald en niet meer van deze tijd

Time managementcursussen zijn nog steeds ontzettend populair omdat zo veel mensen met een gebrek aan tijd worstelen.

Maar klassieke time management-methodes, die pakweg 10 jaar geleden nog goed werkten, zijn vandaag de dag compleet achterhaald.

Tijden zijn erg veranderd. Werk en privé lopen tegenwoordig veel meer door elkaar, we kunnen steeds vaker tijd en plaats onafhankelijk werken. Tijd voor een andere blik op time management.

Is jouw manier van omgaan met je tijd wel van deze tijd?

Dit artikel is misschien een tikkie filosofischer dan je van mij gewend bent ; ), maar de zomer is nou eenmaal een mooi moment om zaken weer eens te overdenken en op een rijtje te zetten.

Waar draait het om?
Stephen Covey verwoordt het heel goed als hij zegt dat het niet in eerste instantie gaat om het managen van onze tijd (meer en sneller afhandelen of alles strak plannen).

Doen we niet wat we echt belangrijk vinden, dan kunnen we nog zoveel doen, maar dan houden we dat onbevredigde, onvoldane gevoel. Het gaat dus om de vraag wat ons hele bestaan (werk en privé)  zinvol en kwalitatief beter maakt.

Neem eens de tijd om liggend op het strand, wandelend in de bergen of lekker lui in de tuin te reflecteren op jezelf en je bezigheden.

Waar ga je voor?
Om de prioriteiten in ons leven te bepalen noemt Covey in zijn boek ‘First things first’, 4 fundamentele behoeftes die, als ze niet vervuld zijn, zorgen dat we ons leeg voelen. De manier waarop wij onze tijd besteden, inclusief al onze bezigheden, heeft alles te maken met deze aspecten.

  1. Living (Leven) Hoe is het gesteld met je gezondheid en je energie-level? Heb je financiële zekerheid? Zijn er zaken die je meer, minder of anders wilt gaan doen om fysiek en financieel gezond te blijven?
  2. Loving (Liefhebben) Wat zijn de belangrijkste relaties in je leven? Op welke manier kun je deze verstevigen? Met welke mensen werk je graag samen of wil je samenwerken?
  3. Learning (Leren) Op welke vlakken ontwikkel jij jezelf? Ervaar je voldoende uitdagingen? Is er een cursus die je graag zou willen doen?
  4. Leaving a legacy (een blijvend resultaat nalaten) Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen? Wat maakt je leven (je werk) zinvol? Waar wil jij met je talenten, tijd of geld een bijdrage aan leveren?

Nieuwerwets time management (of self management) gaat van binnen naar buiten.

Als je je weekplanning regelmatig naast de antwoorden op deze vragen legt, helpt het je om te kiezen voor wat je wel en niet gaat doen.