Wie saboteert jouw plannen?

Hoe komt het dat we zo vaak niet doen wat we van plan waren?

Aan het eind van de week kijk je op je to do lijst of in je agenda en dan baal je ervan dat een (groot) deel van je plannen niet gerealiseerd is.

Dan vraag je je ernstig af of het überhaupt wel zin heeft om een planning te maken, want het loopt toch altijd anders.

Waardoor komt dat?

Er zijn natuurlijk altijd onverwachte, ad hoc zaken, die er tussendoor komen. Dat is overmacht, niets aan te doen.

Of je planning was veel te optimistisch, je taken duurden een stuk langer dan je had ingeschat.

Maar er zijn ook mensen, je gelooft het bijna niet, die jouw plannen steeds weer saboteren. Nu vraag je je af wie doet er nou zo iets gemeens? Je kunt je haast niet voorstellen dat er mensen zijn die moedwillig roet in het eten gooien. Klopt, ze doen het ook zeker niet expres, maar ze doen het wel!

Met stip op nummer 1 van het lijstje saboteurs sta jijzelf.

Behoorlijk shocking misschien… haal even diep adem ; )

Jij bent zelf de grootste in de war schopper van je eigen plannen, echt.

Het werkt ongeveer zo:

Je neemt even de tijd om zaken op een rijtje te zetten. Je bedenkt welke klussen je deze week wilt doen en maakt een schema. Het voelt goed om alles een plek te geven, je hebt weer lekker overzicht, zo gaan we het doen, denk je.

Dag 1 Begin je vol goede moed en volgens plan, maar halverwege de dag geef je jezelf permissie om af te wijken van de planning, want die is natuurlijk niet heilig, zeg je tegen jezelf. In de loop van de week gaat  je planning steeds meer als een keurslijf voelen, als een strenge juf die met opgeheven vingertje zegt dat je als de wiedeweer aan het werk moet gaan!

Op dat moment besluit je dat je je niet laat koeioneren, dat je niet meer zo moeilijk gaat doen en bevrijd je jezelf van het benauwende schema.

Heel even is er die opluchting, maar die slaat snel om in frustratie als je merkt dat je weer niet toekwam aan kerntaken of aan die belangrijke klus.

Tip 1 Realiseer je dat er helemaal geen strenge juf is. Jouw planning is zo soepel, strak, motiverend, ontmoedigend, afwisselend of eentonig als JIJ hem maakt!

Tip 2 Blijf plannen. Een planning die je moet bijstellen is nog altijd beter dan geen planning.